31.07.2012 г.

Лично предизвикателство - изпълнено!

На връщане от Бургас, където прекарах десет дни заради Алея на книгата, ми се иска да споделя за най-хубавото ни заглавие, а именно за "Теория за материята и светлината". Страхотни разкази, които излязоха миналия януари и които аз мигновено обикнах. 

Истината е, че още след прочита им тогава съзнанието ми дълго време не посмя да се занимава с друга книга, понеже с тази си му беше съвсем добре. Повторното ми запознанство сега отново много ми повлия и реших, че просто трябва да продам поне екземплярите, които носехме в Бургас. Изпълних това си лично предизвикателство и вярвам, че ще оправдая очакванията на всички, които ми се довериха и се сдобиха с този бисер. 

Майсторството на Андрю Портър да създава впечатляващи истории е голямо; те влизат под кожата и човек дълго живее с тях. Не знам какво да напиша за сборника, а и не мисля, че е нужно, пред него аз мълча. Когато подбирах цитатите за задната корица обаче вложих голямо внимание и смятам, че те напълно отговарят на истината: 

Това са десет добре написани истории – красиво построени, изпълнени с чудесни изречения, които ще искате да четете на висок глас отново и отново просто заради удоволствието от тях. Но стилът на Портър не е заместител на емоционална дълбочина или добър сюжет. Тяхната красива повърхност ни води надълбоко, към скритите и неочаквани истини. (Fiction Writers Review)

Един от най-добрите нови разказвачи на Америка. (The Independent UK)

Прозата на Андрю Портър е деликатна, ясна и добре овладяна… Портър притежава онзи тип изказ, който може да се приеме за универсален – честен и сериозен, украсен със своята прозрачност. (Мерилин Робинсън, носител на наградата „Пулицър”)А ето и нещо за големия майстор:

Андрю Портър (1972 г.) преодава творческо писане в университета „Тринити” в Сан Антонио. През 2008 г. издава дебютната си книга „Теория за материята и светлината”, която му донася славата на автор, способен с няколко страници да постигне повече, отколкото други с цели романи. Сборникът печели престижната награда „Фланъри О’Конър” за кратки разкази, както и редица други литературни отличия.
.

0 коментара:

Публикуване на коментар