4.01.2014 г.

Девет живота за Александър Баденфийлд - веднага!


Хубавото на това да издаваш определен тип литература е, че от един момент нататък книгите сами идват при теб. В случая с "Деветте живота на Александър Баденфийлд" стана същото. Понеже никое друго издателство не би заложило на толкова шантава книга, а ние сме доказано дръзки в избора си с "Избраните творби на Т. В. Спивет" и "Изобретението на Хюго", от литературната агенция пратиха ръкописа директно на нас. И офиса се случи нещо такова:

- Правиме ли я?
- Емиии...

Сиреч - да, правиме и тази, защото е страхотна. Преводачката София Петрова зяпна от факта, че смъртта е поднесена така забавно в детска книга, докато аз просто пищях при вида на рисунките на Блекол. Познавам работата й покрай блога Missed Connections, който след няколкогодишно списване завърши като книга. За нея мечтая... но това е друга тема.

Връщам се към Баденфийлд!

На корицата написахме...

Дванайсетгодишният Александър Баденфийлд е наистина непоносим. Той е последният от голям род на лъжливи и крадливи негодници.
Един ден на момчето му хрумва щура идея. Защо пък да не прехвърли деветте живота на котката си върху себе си? И тогава се впуска в най-страхотното забавление – да ги профука всичките по всевъзможни начини. Но когато животите привършват и момчето остава само с един, то осъзнава колко е било безразсъдно.
Лукава и забавна история със също толкова изящни илюстрации – черен хумор в най-прекрасния си вид!

... и стоим зад думите си. 

Сюжетът тук е като никой друг. Пълно е с герои, които няма как да не обикнеш - просто защото те са невъзможни и е половин лудост да бъдат заключени между кориците на нещо класическо като книга. Затова си представям тази история като малка награда за твореца в Марсиано. Една лудория, извън очакванията, почивка или глезотия за собствено удоволствие.

Обаче крайният резултат е супер. На панаира през декември "Деветте живота на Александър Баденфийлд" беше сред най-продаваните ни заглавия. Учудващо и приятно е да видиш как освен деца и млади хора, към книгата посягаха родители, а също и няколко баби и дядовци. Около изданията за деца у нас се усеща промяна. Вече има избор, но и броят на читателите расте.

Ето ги виновниците

Софи Блекол е родена в Австралия през 1970 година. Завършва дизайн в Сидни през 1992 година, а през 2000-та се премества в Ню Йорк заедно със семейството си. Илюстрирала е над двайсет и пет детски книги, работи и за водещи издания като „Ню Йорк Таймс”.

Джон Бемелманс Марсиано е роден през 1970 година. Работи като автор и илюстратор на детски и тийнейджърски книги. Внук е на известният американски писател Лудвиг Бемелманс. Днес Джон живее в Бруклин, Ню Йорк.  

Мара Подробната: Всъщност Марсиано и Блекол се познават покрай артстудиото, което делят с още двама художници. Намерих интересно интервю с тях тук.

Кой ли не писа за тази книга вече: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10.
.

0 коментара:

Публикуване на коментар